Fakta om Kirunas stad

Turistinformation om Kiruna

Utöver gruvan är många anställda inom turistnäringen som lockar besökare från hela världen. Kiruna med omnejd bjuder på varierande aktiviteter beroende på om det är vinter eller sommar, men oavsett årstid är det djur och natur som är i fokus.

Här finns bland annat ett av Sveriges mest besökta turistmål. Vi talar om det helt unika Ishotellet i Jukkasjärvi som ofta är fullbelagt minst ett år i förväg. De som söker sig till den lappländska huvudstaden kan få uppleva aktiviteter utöver det vanliga med bland annat hundspann, skotersafari, norrsken och guidade turer i gruvan som en gång lade grunden till staden.

Sevärdheter och aktiviteter
De som söker spänning på semestern brukar boka forsränning eller båtturer. Dessa turer finns som dagsutflykter eller på flera dagar med övernattning i stugor på vägen. Både den fartfyllda forsränningen och den mer rofyllda båt- eller kanotturen sker i Torneälven men av förklarliga skäl på olika delar av älven.

Även djurlivet lockar många turister hit från hela världen. Bland annat är det älgen som många kommer för att se. Enklast är att följa med på någon av de många älgsafarin som erbjuds. Tama älgar går även att besöka i Vittangi älgpark. Här kommer besökarna riktigt nära älgarna och kan få lära sig mer om djur- och naturlivet i området.

Att åka hundspann är mycket populärt och går att göra från kortare 2-timmars utflykter till flera dagar. Under de längre utflykterna får besökarna ofta se ett sameviste, prova på isfiske och se vilda djur på fjället. Övernattningen sker i stugor där lokal mat som älg, ren och röding serveras.

De som hellre rider eller åker släde kan uppleva den fantastiska naturen via hästryggen eller via rensläden. Även här erbjuds allt från kortare turer till flerdagsutflykter.

Egna utflykter på vinterfjället kan genomföras genom att hyra skoter, turskidor eller snöskor. Under sommaren erbjuds vandrings- och cykelleder som ger fantastiska naturupplevelser oavsett om de utförs ensam eller i guidade grupper.

De som är intresserad av den gruva som gjorde att staden en gång växte upp kan besöka gruvan och få en guidad tur långt ner under markytan. Gruvdriften har ökat med åren och resulterat i att delar av staden behöver flyttas av säkerhetsskäl. En guidad tur om historian kring detta och om den unika stadsflytten finns att få vid Hjalmar Lundbohmsgården.